ZZP & Organisaties

Er wordt binnen organisaties (intramuraal) veel onduidelijkheid ervaren rondom de regelgeving van ZZP’ers werkend in de zorg. Ik probeer hier kort en krachtig duidelijkheid in te verschaffen en u ervan te overtuigen dat er geen risico is.

De overheid stimuleert het werken met ZZP’ers in de zorg maar wil een fictief dienstverband tegengaan. De overheid wil drempels voor zelfstandigen om in de zorg te werken zoveel mogelijk weghalen. Hiervoor neemt de overheid verschillende maatregelen.

  • Eigen verantwoordelijkheid zzp’ers wettelijk vastgelegd in de vorm van de WKGGZ
  • Modelovereenkomsten voor zzp’ers werkend in de zorg (een modelovereenkomst voor praktijken en voor zorginstellingen)

De belastingdienst ziet de ZZP’er als zelfstandige onderneming indien die aan 10 criteria voldoet.

  1. Als de mate van duurzaamheid en de omvang van de werkzaamheden, passen bij een onderneming. Indien ik 80% van mijn werk verkrijg bij 1 klant (zorginstelling/praktijk) wordt de zorginstelling niet meer gezien als klant maar als werkgever. Gedurende het jaar heb ik een grote spreiding van inkomsten gedurende vanuit tientallen praktijken/instellingen en ook nog nevenwerkzaamheden in de fotografie. Dus geen risico.
  2. Als kapitaal en arbeid, georganiseerd zijn. Ja die zijn georganiseerd, ik maak kosten om aan omzet te komen en ik schrijf facturen uit.
  3. Als je brutobaten, ofwel je omzet, groot genoeg is. Ook dat is het geval, als zzp’er heb je allerlei aftrekposten waarover je geen belastingen hoeft te betalen. Aan het einde van het jaar blijft er echter voldoende over om belasting te moeten betalen.
  4. Als je verwacht winst te maken. Ook dit is het geval.
  5. Als je ondernemersrisico looptDat loop ik, het komt weleens voor dat een rekening niet of te laat betaald wordt. Als ik schade maak in een praktijk/instelling dan dien ik dat te vergoeden.
  6. Als je je werkzaamheden zelfstandig uitvoert. Door het afsluiten van een modelovereenkomst worden de verantwoordelijkheden helder uiteengezet en daarmee zelfstandigheid aangetoond.
  7. Als je voldoende tijd steekt in je ondernemingIk doe dit voltijd.
  8. Als je jezelf naar buiten kenbaar maakt. Ik netwerk online, offline, ik heb visitekaartjes, deze website en folders.
  9. Als je over voldoende opdrachtgevers beschikt. Ook dit vormt geen probleem, ik heb tientallen klanten per jaar.
  10. Als je je ook daadwerkelijk uit (!) als ondernemer. Ik beschouw praktijken en instellingen als mijn klanten. Alles wat ik doe is om mijn klanten tevreden te maken en te houden. Goede kwalitatieve zorg leveren en zorgen dat de klanten/cliënten/patiënten van mijn klanten heel tevreden zijn is erg belangrijk.